Android Geliştirme Ortamı Kurulumu

Merhaba Arkadaşlar,

Bu blogu açtım açmasınada aylardır tek bir satır bir şey yazamadım. Gerek iş yoğunluğu gerek isteksizlik şeklinde bir sürü bahanem olmuştur. Ama şimdi android denen güzide mobil uygulama geliştirebileceğimiz ortama yeni adım atarken öğrendiğim şeyleride sizlerle paylaşmaya başlayayım dedim. Bunların ilk aşaması olan android uygulama geliştirme ortamının kurulması aşaması ile işleme başlamak en doğrusu olacaktır diye düşünüyorum.


Önce kurulum için gerekli olan programlarımızı indirelim.

1. Java Development Kit ( JDK )
2. Android SDK
3. Eclipse

Yukarıdaki uygulamaları linklere tıklayıp indirebilirsiniz. Şimdi gelelim kurulum işlemlerine...

Öncelikle Java Development Kit'in hangi sayfasından hangi JDK yı indireceğimize bakalım. Aşağıdaki resimdede görüldüğü üzere şuanda en son versiyon olan 7u7 yi bilgisayarımıza indiriyoruz.


Yukarıdaki butona tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran gelmektedir. Bu ekranda "Accept License Agreement"' seçeneğini seçerek lisansı onaylamanız gerekmektedir. Daha yine aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi işletim sistemi kaç bit ise ona göre gerekli olan JDK' yı indirebilirsiniz.



Java JDK bilgisayarınıza indikten sonra sıra Android SDK'ya gelmektedir. Aşağıdaki resimdede görüldüğü üzere "Download the SDK for Windows" butonuna basmanız Android SDK'nın inmesi için yeterli olacaktır.



Ve son olarakta eclipse ide'nin yüklenmesi gerekmektedir. İsterseniz Classis 4.2'yi yükleyebilirsiniz. Fakat benim bu konudaki tercihim "Eclipse IDE for Java Developers" yönünde olacak. Yalnız hangisini programı seçerseniz seçin. Bilgisayarınıza kurabilmeniz için bilgisayarınızın işletim sisteminin bit'i ile uyumlu olanı indirmeniz gerekmektedir.



Bu programları indirdikten sonra sıra geldi yazılımların birbirleri ile enterasyonlarını sağlayarak android uygulama geliştirme ortamını kurmaya. Öncelikle sorunsuz bir şekilde Java JDK'yı bilgisayarımıza kuruyoruz. Bu ilk işlemin ardından Eclipse programımızı çalıştırıyoruz. Eclipse programı kurulum gerektirmeden çalıştırılabilen bir programdır. Dolayısıyla indirdiğimiz klasör içinden çıkan "eclipse.exe" ye çift tıklayarak programı çalıştırabiliriz. 

Eclipse'i çalıştırdıktan sonra "Help > Install New Software" seçeneğini tıklıyoruz. Açılan pencerede artık Android Plugin'ini yükleyebilmemiz için bize aşağıdaki gibi bir pencere gelmektedir. 



Açılan bu yeni pencerede yeni bir yazılım eklemek için "Add" butonuna tıklıyoruz ve karşımıza ekleme yapabilmemiz için aşağıdaki ekran gelmektedir. Önce bir isim belirleyelim sonrada adress kutusuna "https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/" bağlantısını verelim.



Girmiş olduğumuz adreste mevcut olan yazılım paketlerini getiren bir ekran gelecek karşımıza bu ekranda var olan tüm yazılımları işaretleyip "Next" tuşuna basarak kurulum işlemine başlamasını sağlıyoruz.



Bu işlemlerden sonra artık Android'imiz yüklenmiş oluyor. Şimdi sırada Android SDK'mızı update etmeyi öğrenmeye ve AVD Device Manager aracılığı ile Sanal Android Makinası kurulumu yapacağız.



Android SDK Manager butonuna tıkladığımızda aşağıdaki Android Paketlerini yükleme ekranı açılmaktadır. Ekranda görüntülenen "Installed" checkbox'ının işaretini kaldırdığımızda yüklemesi yapılmamış paketler görüntülenecektir. Bu paketleri yükleyerek gerekli güncelleme işlemlerini yapabilirsiniz. Eğer Windows işletim sistemi ile uyumlu olmayan paketler mevcut ise onlarında yanlarında "Not compatible with Windows" notu belirtilmektedir.


Sıra geldi geliştirdiğimiz uygulamaları görebilmemizi sağlayacak sanal android uygulaması kurulumlarına bunun için yine Eclipse programının Windows Menüsünden "AVD Manager" butonunu seçmeye, karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir. 


Eğer Android ile bir uygulama geliştirdiyseniz ve bu uygulamayı çalıştırmak istiyorsanız. Uygulamayı çalıştırabilmeniz için işte bu sanal makinalara ihtiyacınız vardır. Örneğin; Android 2.1 ile bir uygulama geliştirdiniz. Bu uygulamayı çalıştırabilmeniz için "Android 2.1" sanal makinasına ihtiyacımız vardır.
Eğer programı çalıştırdığınızda 2.1 sanal makinası sisteminizde mevcut değilse eclipse en yakın sanal makinayı     seçerek programınızı çalıştırır. Şimdi birlikte yeni bir sanal makina eklemesi yapalım. Yukarıdaki resimdeki "New" butonuna basalım ve işlemlerimize başlayalım.


Açılan ekranda "Name" alanına sanal makinamızın adını verelim ben genelde sanal makinayı hangi Android versiyonu için açıyorsam isimlendirmeyide o şekilde yapmayı seçiyorum. 
Diğer bir alan ise "Target" alanı bu alanda da Android versiyonunu seçiyoruz. Sıradaki alanımız  "Size" alanı burada SD kartınızın kaç MB alan kullanacağını belirtiyoruz. Gerekli durumlarda "Skin" alanından ekran boyutlandırmasını yapabilirsiniz. "Create AVD" butonuna bastıktan sonra artık yeni bir Sanal Android Makinamız oluşmuş olacaktır. Uygulamalarınızı rahat rahat geliştirebilirsiniz. Oldu da sorun yaşadınız bana mesaj atabilirsiniz. Bende sizlere yardımcı olmaya çalışırım arkadaşlar hepinize kolay gelsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

C# ile Progress Bar ve Timer Kullanımı

varchar ve nvarchar arasındaki fark