ASP.Net Yazılım Geliştirme Süreci

Merhaba arkadaşlar bu aralar makale yazım işlemlerine ağırlık vermiş durumdayım. Şu anda aktif olarak geliştirmekte olduğum "Öğrenci Takip Sistemi" projemin sonlarına gelmiş bulunmaktayım. Testleri ile birlikte yaklaşık 1 ayı geçkin bir süremi alan program pazartesi günü dershane yetkilileri tarafından teste tabi tutulacaktır. Umarım sorunsuz bir şekilde bu sürecide geçirmiş olurum. Şimdi size kısaca ve kendi bilgim çerçevesinde bu süreçten biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle projeyi kağıt üzerinde şekillendirme yolunu seçtim. Önce tam anlamıyla projenin süreçlerini belirledim. Sonra bu doğrultuda ilk olarak MS SQL Server üzerinde Database oluşturma işlemlerini yaptım tabi ki hiç bir zaman ilk oluşturduğunu database eksiksiz olamıyor ilave field'lar ilerleyen süreçlerde proje geliştikçe database'imize dahil olacaktır. Ama temel database'i oluşturmada kağıt üzerinde şekillendirdiğimiz projenin bize oldukça faydası olacaktır.

Şimdi sıra yavaş yavaş kod yazma işlemine gelmektedir. Biz türk milletinin aceleciği nedeniyle hemen kod yazmaya başlarız. Ama vaktiniz kısıtlı değilse ve daha doğru bir yolla kod yazmak istiyorsanız ilk başta "
Pseudocode"(Sözde Kod) yazımı yapınız. Sözde kod yazımı hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar internetten biraz araştırma yaparak genel bilgiye sahip olabilirler. Ama temel bir açıklama yaparak konuya devam etmek isterim.
-----------------------------------------

Sözde Kod : bilişim bilimleri alanında algoritmalar ve programlar oluşturulurken ve aktarılırken kullanılan, günlük konuşma diline benzer ve belli bir programlama dilinin detaylarından uzak anlatımlardır. Programın yapısının ve çalışma mantığının yüksek seviyeli bir biçimde, gerektiği yerde doğrudan doğal dil cümleleriyle, ama yine de bir program yapısı ve akışı içinde anlatılmasıdır. Böylelikle sözde kodu okuyan ya da yazan birisi, programlama dillerinin söz dizim detaylarına dikkat etmek zorunda kalmadan, programın ve algoritmanın çalışma mantığını düşünebilir.
Sözde kod örneği;
kayit degeri = databaseden gelen index değeri
for ( tüm kayitlar )
if ( siradaki kayit indexi < kayit degeri)
kayit degeri = siradaki kayit indexi
değerleri yükle (kayitdegeri)

Gerçek kod örneği;
int kayitdegeri = db.Ogrenciler.LastIndex();
for(i=0; i<db.Ogrenciler.Count(); i++)
{
     if( db.Ogrenciler[i].Code < kayitdegeri )
          kayitdegeri = db.Ogrenciler[i].Code
     DegerleriYukle(kayitdegeri);
}

-----------------------------------------
Yukarıda örneklendirerek bilgi vermeye çalıştım ben öğrenci takip sistemi programını yazarken işin aciliyeti nedeniyle belli yerlerinde pseudocode ( sözde kod ) yazarak yapmaya çalıştım. Tüm kodlamayı bu şekilde yapamasanız da karışık algoritmaları bu yöntemle yaparsanız. Daha doğru ve hızlı sonuçlara ulaşabileceğinizi düşünüyorum. 
Bundan sonraki süreç kodlamanın yazılması ve tabi ki ciddi bir test sürecidir. Biz yazılımcıların kod yazarken çok düz mantık kullandığımız için bazen çok gözle görülür hataları göremiyoruz. Örneğin; kullanıcı kaydet butonuna basıp sistemden çıkacak diye düşünüyoruz. Ama kullanıcı bizim gibi düşünmeyip yukarıdaki çarpı butonuna basıp çıktığında sistem hata verebiliyor. Bu yüzden test olayı her zaman için en can alıcı noktasıdır. Mümkünse testi sizden başka biri yapmalı bence tecrübe ile sabittir :D
Bu yazımda can sıkıntısından sizlere sahip olduğum bilgileri ve yazılım geliştirirken izlediğim yolları aktarmaya çalıştım. Umarım yardımcı olabilecek bir şeyler aktarabilmişimdir.
Kolay Gelsin
Aslı YILMAZ DEMİRBAŞ 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Android Geliştirme Ortamı Kurulumu

C# ile Progress Bar ve Timer Kullanımı

varchar ve nvarchar arasındaki fark